Çeyizde Ne Olur?

09-12-2019 14:11
Çeyizde Ne Olur?

Çeyiziniz Eksiksiz mi?

 

Eksiksiz şekilde oluşturulmuş bir çeyiz, evlilik hazırlıklarını büyük ölçüde kolaylaştırır. O yüzden, ev kurma süreci başlamadan gerekli eşyaların teminini önemseyin.

Peki, geleneksel bir Çeyizde Ne Olur?

Bizim kültürümüzdeki haliyle çeyiz, iki farklı eşya grubundan meydana gelmekte. Çeyiz denilince akla ilk gelen, ev tekstil ürünleri, gecelik, pijama, küçük mutfak araçları gibi ürünlerden oluşan gruptur. Bu tür eşyaların temini geleneksel uygulamada, kız tarafına aittir. Eski dönemlerde yalnızca erkekler çalıştığı için evi kurmakla yükümlü taraf da erkek tarafıydı. Bu gruptaki eşyaların gelinin ailesi tarafından temin edilmesi, gelinin ev kurma sürecine katkı sağlaması olarak görülmekte.

Çeyizi oluşturan bir diğer grup, mobilya ve beyaz eşya gibi hem maliyet hem de ebat olarak daha büyük eşyalardan müteşekkildir. Sosyal hayattaki değişimler, bu tür eşyaların temininde de uygulamayı değiştirdi. Eskiden erkeğin ailesi tarafından satın alınan eşyaları günümüzde eşit maddi güce sahip çiftler, ortak bütçe ile de temin edebiliyor.

Gelin, çeyiz kapsamında sayılacak eşya gruplarını daha yakından inceleyelim.

 

Mobilya

 

Yatak odasında kullanılanlar hariç, mobilyaların temini genellikle erkek tarafına aittir. Fakat elbette, yöreden yöreye uygulama farklılık gösterebilir. Çeyiz için kız tarafının temin etmesi gereken mobilyalar ise yatak odasına ait olanlardır.

 

Ev Tekstil Ürünleri

 

Kanepe- koltuk örtüleri, perdeler, havlu, bornoz takımları, nevresim takımı, battaniye, yorgan gibi ürünler bu grupta yer alır. Geleneksel uygulamada bunların tamamı kız tarafının sorumluluğundadır.

 

Mutfak Gereçleri

 

Blender, kahve- çay makinesi, tost makinesi, su ısıtıcı, ekmek kızartma makinesi gibi elektrikli mutfak ürünleri ile yemek masası, masa örtüsü, tabak- çatal- kaşık- bıçak takımları, tencere ve tava setleri, çeyize dâhil edilmesi gerekenlerden.

 

Beyaz Eşya

 

Beyaz eşya temini birçok bölgede erkek tarafına aittir. Bununla beraber, günümüzde kadınların çalışma hayatında daha aktif olması, beyaz eşya gibi görece daha pahalı ürünlerin evlenecek çift tarafından birlikte alınmasını da mümkün kılıyor.

 

Tekstil Ürünleri

 

Çeyizde Ne Olur sorusu, bazı giyim ürünlerinin teminini de ilgilendirmekte.

Çeyizde yer alması gelenek olan giyim ürünleri arasında gelin ve damat için iç çamaşırları ve gecelik- sabahlık- pijama takımları sayılabilir. Çeyize dâhil edilecek bu tür giyim ürünleri, daha şık ve elegan tasarımlara sahip olmalarıyla diğerlerinden ayrılmaktadır.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.